Breaking
So. apr 20th, 2024

Voda je pre nás úplne bežná vec a väčšina z nás si nevie predstaviť, že by netiekla z kohútika v kúpeľni či v kuchyni. Šetrenie vody nie je len o peniazoch, ale aj o ekológií. Ako šetriť vodou ak máte septik, nádrž na dažďovú vodu alebo chcete bazén s bazénovým lemom?

Šetrenie vody so septikom 

V prvom rade treba povedať, že vybudovaný septik sa môže využiť  iba v prípade, že sa odpadové a splaškové vody nemôžu odvádzať do verejnej kanalizácie alebo do čistiarne odpadových vôd. Ide o zariadenie na zachytávanie a následné čistenie odpadových vôd. Nepotrebuje žiadnu elektrickú energiu a prečistená voda sa dá využívať napríklad na polievanie. Ušetríte tak pitný vodu, ktorú bohužiaľ veľa ľudí používa na polievanie.

Voda v bazéne

Mať na záhrade bazén je úžasné predovšetkým v lete. Každé napustenie bazéna s travertínovým bazénovým lemom ale vyžaduje niekoľko tisíc litrov vody a lepšie to ani pri laminátových alebo gumených bazénoch. Znečistená voda v bazéne samozrejme nie je pre nikoho príjemná ale v rámci šetrenia nákladov aj vody je potrebné čistotu vody chrániť.

 

Základom je určite plachta, resp. zakrývanie bazéna keď sa nevyužíva. Okrem toho treba myslieť aj na kvalitnú filtráciu a chemické čistenie.  Voda vám tak môže vydržať v adekvátnej kvalite celú sezónu a nebude nutné ju meniť.

Využívajte dažďovú vodu

Dažďová voda vás nič nestojí a nemusíte plytvať pitnou vodou na polievanie, splachovanie WC, umývanie riadu alebo dokonca pranie. Veľkú nádrž na dažďovú vodu môže zachytávať vodu zo strechy aj spevnených plôch. Podzemné nádrže na vodu sú samozrejme vybavené lapačmi nečistôt a filtrami, ktoré zachytávajú hrubé nečistoty. Vodu na polievanie môžete využívať priamo z nádrže a možná je aj prípojka do domu

Related Post