Breaking
Ut. apr 23rd, 2024

Michael Phelps nevyhral olympijský závod. Tak túto vetu sme poslednú dobu veľmi často nepočuli. Ale stalo sa. V Riu fenomenálneho Američana pokoril mladý Singapurčan. Poďme si teraz Josepha Schooling trochu predstaviť.

Snáď každý malý chlapec by chcel mať fotku so svojim športovým vzorom. Pre Josepha Schoolinga to bol Michael Phelps. A pred ôsmimi rokmi sa mu vďaka rodičom tento sen splnil. Kým Josephovi bolo vtedy ešte len trinásť rokov, Michael už mal na konte množstvo olympijských medailí a rekordov.

Malý plavec mal Olympizmus v krvi, veď je to vnuk Lloyda Valberga, prvého singapurského olympionika, ktorý sa predstavil už na londýnskych Hrách v roku 1948. Aj Joseph sníval svoj sen, že si raz zapláva pod olympijskými kruhmi. A ten sa mu splnil pred štyrmi rokmi v Londýne.

1899397

Cestu za úspechom mu vtedy ešte prekazili plavecké okuliare a čiapky, ktoré nezodpovedali predpisom, v náhradných skončil až dvadsiatich šiestich v čase 1: 59,18. Po závode za skľúčeným mladíkom ale prišiel Phelps, vzal ho okolo ramien a povedal: „Si mladý, máš pred sebou ešte dlhú cestu. Je to pre teba veľká skúsenosť, tak zdvihni hlavu a choď ďalej!“

A Schooling si vzal Phelpsova slová k srdcu. Už o rok neskôr porazil šesťnásobného olympijského víťaza Ryana Lochteho, tento rok v júni v texaskom Austine za sebou na trati sto metrov motýlik nechal dokonca aj Phelpsa.

To sa len tak nestáva, povedali by ste možno. Lenže Joseph to dokázal znova. V závode najdôležitejším, na olympiáde v Riu. Svojmu detskému idolu nadelil trištvrte sekundy!

zdroj: http://sport.tn.nova.cz/

By Abel

Related Post