Breaking
St. apr 24th, 2024

Aj Vy sa tešíte na príchod Raspberry Pi 4? Alebo si nie ste celkom istý, prečo je Raspberry Pi 4 tak populárny? Získajte viac informácií o výhodách Raspberry Pi, aké budú vylepšenia Raspberry Pi 4 a kedy bude nová verzia dostupná.

Čo je Raspberry Pi ?

Raspberry Pi  je jednodoskový mikro počítač so základnou doskou približnej veľkosti jednej kreditnej karty. Jeho vývojom sa zaoberá britská nadácia Raspberry Pi Foundantion s cieľom podporiť výučbu informatiky v školách.

Áno, na začiatku bol Raspberry Pi využívaný na študijné účely. Predovšetkým mal študentom pomôcť zlepšiť programovacie zručnosti. Postupom času si však výhody mikropočítača všimli nie len v oblasti edukačnej, ale aj v rôznych iných oblastiach vedy a techniky ako napr. vo forme výkonnejšieho mikrokontroléra (v porovnaní vtedy veľmi populárnym Arduino-m).

Raspberry Pi 4 : Parametre

V rodine Raspberry Pi existuje množstvo „bestsellerových“ produktov, ako napríklad súčasne na trhu dominujúca verzia Pi 3 (spustený predaj pôvodnej verzie vo februári 2016) následne inovovaná verzia Pi 3 B (spustený predaj február 2017). V súčasnosti môžeme len špekulovať nad parametrami štvrtej verzie mikropočítača Raspberry Pi 4, nakoľko výrobca zatiaľ neuviedol konkrétne špecifikácie produktu. Ak však nahliadneme do histórie mikropočítača, zdá sa ,že naše špekulácie nie sú tak zbytočné. Každá nová verzia Raspberry doteraz získala vylepšenie na hardvéru, ako napríklad procesor, pamäť ale aj sieťová karta.

Očakávame podobný vývoj aj v prípade novej verzie? Myslím, že mnohí z nás áno.

Lepšie CPU

Súčasná najvýkonnejšia verzia  mikropočítača ponúka procesor Broadcom BCM2837B0, Cortex-A53 (ARMv8) 64-bit SoC @ s taktom 1.4GHz. Tých, ktorí očakávajú značné vylepšenie v oblasti taktovacej frekvencie procesora budú pravdepodobne sklamaní. Ako sa hovorí „Čísla nepustia“. Z trhovej ceny predchádzajúcich verzií je jasné, že výrobca potrebuje udržať náklady na výrobu mikropočítača pod 35$ (približne 33€) čo významne limituje špecifikáciu CPU. Očakávaný skromný nárast taktovacej frekvencie je o 200 – 300 MHz.

Viac operačnej pamäte

Zvýšenie pamäti RAM je nevyhnutné, keďže v súčasnosti Raspberry Pi dokáže pracovať so 64-bitovým softvérom, ale jeho pamäť s kapacitou 1GB obmedzuje rozsah operačných systémov, ktoré môžu byť na ňom spustené. Pi využíva momentálne pamäť DDR2. Aj keď predpokladom je, že v čase, kedy sa predaj Pi 4 spustí, bude pamäť DDR5 pravdepodobne k dispozícii neočakávame jej výskyt v Pi 4. Experti ale tvrdia, že v nová verzia mikropočítača ponúkne minimálne DDR3 s kapacitou medzi 2 – 4 GB.

Gigabit Ethernet

Raspberry Pi ponúka 10/100Mb/s ethernet už od prvej verzie ktorú nám priniesol rok 2012. V dnešnej dobe považujeme sieťové pripojenie takéhoto charakteru za obmedzenie. Jedným zo spôsobov, ako kompenzovať toto obmedzenie je možnosť dokúpiť si adaptér USB Gigabit LAN pre model Pi. Testy dokazujú, že určité modely Gigabit adaptéra môžu dosiahnuť až 321Mb/s. V konečnom dôsledku prípadný upgrade na 1Gb/s nebude revolučnou zmenou.

USB 3.0/3.1

Možná podpora rozhrania USB 3.1 by umožnila prenášať dáta s maximálnou rýchlosťou 10Gb/s. So súčasnou verziou USB 2.0 ktorú Raspberry Pi 3 ponúka by sme takúto rýchlosť dosiahli pomocou 20-tich USB 2.0 portov. Taktiež by USB 3.1 sprístupnila ďalšie periférne zariadenia. Nevýhodou by bola opäť cena na ktorej by to poriadne pridalo.

4K video

V súčasnosti Pi nepodporuje prehrávanie 4K videa. Aktuálne Pi 3 dokáže plynule prehrávať full HD video (1080p) a ponúka výstup HDMI verzie 1.3. Aj ked primárny cieľ mikropočítača nemá multimediálny charakter, GPU ARM Mali-450 by potešil mnohých z nás. Nechajme sa prekvapiť.

Raspberry Pi 4 získa funkciu AI od spoločnosti Google

Po tom, čo spoločnosť Google oznámila partnerstvo s Raspberry Pi, bolo veľa špekulácií o novom počítači s podporou umelej inteligencie. Predpokladá sa, že Raspberry Pi 4 bude vybavený funkciami umelej inteligencie, ako je spracovanie jazyka a rozpoznávanie tváre. Google je ale naďalej voči tejto téme celkom vágny.

Raspberry Pi 4: dátum vydania

Tak ako dlho budeme čakať?

Očakávame, že  4. verzia platformy Raspberry Pi dorazí vo februári 2019,  ako je charakteristické  pre vydávanie nových verzií mikropočítačov Raspberry Pi.

Iné zdroje tvrdia, že na novú verziu Raspberry Pi 4 si budeme musieť počkať až do polovice roku 2019.

Raspberry Pi 4: cena

Raspberry Pi 4 je známy ako jeden z najmenších, najviac flexibilných a cenovo dostupných počítačov. Očakáva sa, že Raspberry Pi 4 sa bude držať rozpočtovej politiky. Predpokladaná trhová cena sa bude pohybovať tak isto ako pri jeho predchodcoch na úrovni 30 – 40€

Raspberry Pi 3 Model B si môžete stále zakúpiť s poštovným zdarma :

KÚP TERAZ

 

zdroj: www.code.4noobz.net , www.raspberrypi.org, cdn2.expertreviews.co.uk

Related Post