Breaking
St. apr 24th, 2024

Nič neupúta vašu a pozornosť okolia tak, ako keď začujete škrípanie alebo pískanie, ktoré vychádza z bŕzd vášho vozidla. Nedokonalosť brzdového systému a riešenie jeho opravy je asi posledné, čo chcete v tomto mrazivom období riešiť. Avšak, práve charakter aktuálneho počasia môže byť dôvodom, prečo sa vám rozhodli brzdy auta usporiadať nepríjemný koncert.

Pokiaľ ale budete pokračovať v čítaní nášho článku, dozviete sa, prečo sa to deje a ako problém odstrániť.

Zamrznutá voda a sneh

Ak je vaše auto pri brzdení dlhodobo hlučné, možno nebude na škodu popremýšľať nad výmenou nových brzdových platničiek. Niekedy však môže byť dôvodom pískania bŕzd nielen opotrebovanie dielov auta, ale aj zima a mráz.

Počas jazdy sa sneh a voda môžu dostať do brzdových doštičiek a rotorov. Ak teplota klesne pod nulu, môže tekutina zamrznúť, čo spôsobí, že vaše brzdy budú vydávať škrípanie a pískanie pri ďalšom naštartovaní auta. Keď sa ale vaše brzdy zahrejú, ľad by sa mal roztopiť z brzdových doštičiek a rotorov, čím sa problém vyrieši.

ABS systém

Ak náhle zastavíte na snehu alebo ľade, s najväčšou pravdepodobnosťou sa aktivuje protiblokovací systém bŕzd (ABS). V mnohých vozidlách ale práve tento systém vydáva škrípanie alebo bzučanie, keď zošliapnete brzdový pedál. Aj keď možno nie ste zvyknutí na to, ako fungujú protiblokovacie brzdy, neznepokojujte sa, no nemusíte.

Tieto zvuky sú normálne a sú známkou toho, že brzdy ABS fungujú tak, ako by mali. Zima a mráz však robia svoje, preto možno neuškodí, ak si svoje auto počas nečinnosti odstavíte na chránené miesto za pevné garážové brány.

Navštívte mechanika

Ak napriek vykonaným opatreniam stále počujete hlasné zvuky bŕzd, je čas, aby sa na vaše vozidlo a jeho dôležité brzdové kotúče pozrel dôveryhodný mechanik. Vaše brzdy sú predsa jedným z najdôležitejších bezpečnostných prvkov auta, preto na vozovke neriskujte, ak sú poškodené alebo máte o ich stave pochybnosti.

Zdroj obrázka: Jose Luis Carrascosa/Shutterstock.com

By Stramak

Related Post